Jaren geleden als beginnende duiker was ik samen met een buddy aan het duiken in het Grevelingenmeer. Het zicht was niet al te bijzonder en dat was nog zacht uitgedrukt. Opeens zag ik aan mijn linkerhand een staand wand. Oeps snel even mijn buddy waarschuwen flitste door mijn hoofd. Ik draaide mij naar rechts en daar…… stond nog een wand. Even was ik van de leg. OK: Stop, Denk en Doe. Ik liet mij rustig naar de bodem zakken en heb mij vervolgens met mijn handen langs de bodem achterwaarts geduwd tot er voldoende ruimte was om voorzichtig om te kunnen keren. Nog maar net bekomen van de schrik kwam daar gelukkig mijn buddy aanzwemmen. Hij was net aan de andere kant van het net terecht gekomen en was mij daar kwijtgeraakt. Toen we aan de andere kant van het wand zwommen kwamen we erachter dat het de twee staande wanden waren van een grote fuik. Ik was er bijna ingezwommen…..

Dat was aanleiding om dit in ieder geval ook in het zwembad eens te ervaren. Want hoe gevaarlijk is zo’n net nu eigenlijk? En raak je makkelijk vast? En wat dan…..? Kortom genoeg redenen om ook dit jaar Ben Stiefelhagen van Get Wet weer eens uit te nodigen voor het organiseren van een nettentraining. Echt op zijn Ben’s vertelde hij iets over zijn activiteiten en over hoe (on)veilig de training wel niet zou worden. Na bemoedigende woorden zoals: “als je nog vast zit als het licht uit gaat, moet je je zorgen gaan maken” had iedereen erg veel zin en vertrouwen in de training. Ook de goede oude vertrouwde INT aansluitingen werden nog even aan een kritische opmerking onderworpen. En inderdaad, zo bleek later, je hoeft niet direct een DIR duiker te worden, maar met die grote knop op je fles blijf je inderdaad wel snel hangen in zo’n net.

In het zwembad werden met hulp van enkele meer ervaren leden een fuik, een staand wand, een liggend net, een paar patrijspoorten en een scheepsschroef  geplaatst. De training kon beginnen. Voor sommige onder ons bleek een en ander een eitje. Maar als het je te gemakkelijk af ging werd je wel even ‘geholpen’. En soms heel veel geholpen. Ik weet nu hoe een levende rollade zich zou voelen….. Bij anderen had de stress behoorlijk toegeslagen. Met een ongezonde portie wantrouwen zwommen zij het diepe bad in. Oei wat zien al die netten in het zwembad er dreigend uit! Na enkele voorzichtige pogingen, steeds heldhaftiger en tot slot een echte overwinning: de hele fuik in zwemmen om helemaal achterin de kreeft aan te tikken.

Al met al een hele leuke en leerzame avond. Toen het licht uitging zat niemand meer vast in een net en zat iedereen met een stuk meer zelfvertrouwen aan de bar.  Terwijl de uitrustingsstukken die wel erg veel bleven haken en suggesties voor een betere configuratie besproken werden, maakte Ben van de gelegenheid gebruik om zijn boek “in de diepte te promoten. Dus als je nog een leuk kado voor de feestdagen zoekt? zie hier. Na de debreefing en uitreiking van het brevetkaartje kunnen we weer terug kijken naar een zeer geslaagde zwembad training. De foto’s die Carsten gemaakt heeft kan je bekijken op onze Facebook pagina!

Enkele waardevolle tips en lessen:
– Blijf kalm en rustig! Rustig blijven ademen, niet in paniek geraken, goed nadenken, en dan pas actie ondernemen.
– Je bent erin gezwommen, dus je kan er ook weer uitzwemmen! Zwem – in principe – terug en probeer zeker niet geforceerd vooruit te zwemmen.

Als je bijvoorbeeld met de kraan van je duikfles achter een lijn blijft haken, moet je niet als een gek vooruit zwemmen of trekken en zeker niet rond gaan draaien. Wacht totdat je hulp van je buddy krijgt of ga anders gewoon een stukje lager (of hoger) hangen en probeer in de richting te gaan waar je vandaan kwam. Gebruik eventueel je handen om de lijn achter de kraan vandaan te halen. Lukt het niet met de handschoenen aan, dan doe je ze uiteraard uit (zelfs als het water koud is). Zit je nog steeds vast? Overweeg dan je uitrusting uit te doen. Terwijl je dit doet hou je zo lang mogelijk je ademautomaat in de mond. Probeer een zicht te krijgen op de situatie; hoe en waar hang je vast? Ben je los en enigszins bij het net uit de buurt doe dan je uitrusting weer aan. Uiteraard moeten mensen met een trimvest met geïntegreerd lood en zonder loodgordel wel even oppassen dat ze zonder die uitrusting niet als een ballon naar boven schieten en hun uitrusting goed vasthouden als ze die uitdoen!
Als je echt niet meer los komt gebruik dan als aller allerlaatste hulpmiddel je mes, schaar of lijncutter. Reden: het blijkt best moeilijk om met een gewoon mes lijnen en netten door te snijden! Je hebt eigenlijk een speciale lijncutter nodig, maar vooral alles wat je losknipt of in stukken knipt gaat opnieuw halflos rondzweven. En volgens de Wet van Murphy loop je het risico in deze half losse delen direct opnieuw verstrikt raken!