Veiligheid staat voor! Dat is (en was) altijd al ons motto. Maar ook de regelgeving met betrekking tot aansprakelijkheid wordt steeds dwingender. De hoeveelheid regeltjes en papier wordt steeds groter. Gelukkig hebben wij vanuit onze opleiding, zeker voor het buitenwater, erg veel zaken gewoon goed geregeld. Maar ook in het zwembad nemen de regels toe.

zwemmend redden aktie

De eigenaar/exploitant zwembadhouder is verantwoordelijk voor ‘voldoende toezicht’ zoals vastgelegd in de Wet Hygiëne en Veiligheid Bad- en Zweminrichtingen (WHVBZ). In het bijbehorende besluit staat nog: “Voor een bassin dieper dan 1,40m moet ten minste één toezichthouder beschikken over de vaardigheid van het ‘zwemmend redden’ en er moet iemand aanwezig zijn die in het bezit is van een geldig Basisdiploma Eerste Hulp (of vergelijkbaar) en die kan beschikken over voldoende hulpmiddelen, zoals verbandtrommel, EHBO-ruimte of telefoon.”

Als hurende duikclub hebt je vervolgens de keuze:

  1. Je maakt gebruik van de toezichthouders van het zwembad. In dat geval hoef je niets te regelen; je hoeft alleen maar te betalen.
  2. Je verzorgt zelf het toezicht, dus met eigen leden. Je moet dan wel jaarlijks aantonen dat jouw toezichthouders vaardig zijn in reddende handelingen en reanimatie.

Als zwembadhouder moet er een Toezichtplan opgesteld worden, waarin alle aspecten over toezicht en veiligheid voor de zwemmers worden geregistreerd.

Het hele reanimatie aspect hebben wij uitstekend voor elkaar. Met Ninke en Victor (artsen), Christiaan (DAN instructor trainer) en een groot aantal DAN providers in de vereniging kan je jezelf nergens veiliger voelen.

Wat betreft het reddend zwemmen is veel geregeld in de 3* specialisatie “Redden”. Maar een aantal specifieke oppervlakte technieken nog onvoldoende aldus een onlangs uitgevoerde landelijke audit. Zaterdag 2 april j.l. hebben Boudewijn en Christiaan de instructor workshop Toezicht in het Zwembad gevolgd. Wij kunnen en mogen nu zelf leden opleiden tot toezichthouder. Komende winterseizoen zullen we deze training in ons regulaire trainingsprogramma inplannen.

zwemmend redden