Evenementgegevens


Hallo allemaal,

Vrijdag 16 maart is het zover!
De verdieping van de onderwater fotografie specialisatie staat dan op het programma! We gaan ons vooral concentreren op belichting.
Eerder hebben we al een ‘droge’ avond gedaan over techniek en compositie en een ‘natte’ avond met uiteenlopende oefeningen.

Het mooiste effect kan je bereiken als je de beschikking over één of twee flitsers. Maar mocht je die niet hebben dan kan je ook al veel
effect halen uit je duiklamp. Het gebruik van de interne flitser is zeker in Nederland vaak niet aan te raden. Waarom niet zal je snel duidelijk worden.

Belangrijk:

  • Start en eindtijd zwembad zoals altijd: 20:30 tot 21:30. We hebben echter bergen oefeningen. Dus probeer echt om 20:31 in het water te liggen.
  • Wij hebben 5 oefeningen bedacht. Dit betekent dat je effectief ongeveer 10 minuten per oefening hebt.
  • Bij elke uitleg staat vermeld welke oefeningen we erbij bedacht hebben, zodat het in het zwembad direct duidelijk is.
  • Als je tussendoor vragen hebt schiet dan vooral Carsten en Christiaan aan. Misschien kunnen we je nog verder helpen met bepaalde tips en trucs.

En verder:

  • Neem naast je camera ook je duiklamp mee. Deze ga je namelijk actief gebruiken!
  • Kijk van te voren hoe je de interne flitser van je camera uit kan zetten, je wilt namelijk enkel met externe lichtbronnen werken
  • De gebruikte teksten en afbeelding komen uit het boek ‘handboek digitale onderwaterfotografie (voor gevorderden)’ van Ron Offermans. Als je meer met onderwaterfotografie wil gaan doen dan is het boek enorm aan te raden!
  • We verwijzen bij iedere oefening naar een beschrijving dit document kan je hier downloaden, of door op de link achter de oefening te klikken.

 

Oefening 1 – Belichten zonder zweefvuil (oefening 4.3.6)

In het zwembad heb je misschien niet zoveel last van zweefvuil maar in de Nederlandse wateren natuurlijk wel regelmatig.
Door gebruik te maken van je interne flitser zal je dit alleen maar accentueren, maar ook de plaatsing van je lichtbron kan veel verschil maken.
Het kan zelfs zo zijn dat het beter is je lichtbron helemaal niet direct op het object te plaatsen, maar enkel gebruik te maken van de randen van je lichtbundel.
Probeer eens uit hoever naar buiten gericht je lichtbron nog functie heeft om je object te belichten.

Oefening 2 – Belichten van diverse objecten (oefening 5.1.2)

De bedoeling is dat je dmv je externe lichtbron de vormen op diverse manieren gaat belichten bv;
– Houdt je lamp eens links en rechts van je camera.
– Houdt je lamp een hoog boven je camera.
– Houdt je lamp eens (bijna) recht boven het onderwerp.

Oefening 3 – Menglicht / het combineren van bestaand licht met een externe lichtbron (oefening 4.2.8)

Wij zorgen voor een verlichte achtergrond met op de voorgrond een aantal objecten.
Probeer eens dmv meer of minder licht op de objecten te brengen de achtergrond lichter of donkerder op de foto naar voren te brengen.
Als je camera dit aankan dan kan natuurlijk ook door te spelen met sluitertijden. Als je camera dit niet kan doe het dan door te spelen met de hoeveelheid licht die je op het object brengt.

Oefening 4 – Structuur door strijklicht (oefening 5.1.14)

Door op een juiste manier gebruik te maken van slagschaduw kan je juist de structuur van bepaalde objecten zichtbaar maken.
Wij zorgen voor een object met structuur. Probeer eens door je lichtbron op verschillende posities te houden de structuur goed duidelijk te krijgen.

Oefening 5 – Slagschaduw bij visportetten (oefening 5.2.4)

Als je gebruik maakt van 1 lichtbron kan je niet altijd voorkomen dat je slagschaduw krijgt, echter kan je wel bepalen waar deze schaduw wel of niet mag vallen. Wij hebben een aantal vis-achtige objecten.
Probeer een mooie uitgelichte foto te maken zonder dat er een (hinderlijke) slagschaduw zichtbaar is.

Voor degene die GEEN camera hebben: veel fotografen komen tekort aan twee handen misschien wil en kan je helpen. Misschien ben je een dankbaar model of kan je een camera lenen.
En voor degene die MET camera komen: zorg wel voor een volle batterij van je camera, flitsers en lampen en natuurlijk een volle fles 

Wij hebben er alvast heel veel zin in.

Mvg,
Christiaan en Carsten

Heb je een camera en doe je mee? Geef je dan even op!