Evenementgegevens


Het gebeurd gelukkig maar zelden. verstrikt raken in een net…. maar wat doe je dan?

Op plaatsen waar vissers met lijnen en/of netten werken, waar puin en afval is gestort of op plekken waar veel hoge waterplanten groeien, is de kans op verstrikking aanmerkelijk groter dan op een maagdelijk koraalrif, zeker als het zicht niet zo goed is of als er stroming staat.
In de Nederlandse wateren is die kans dus wel degelijk aanwezig; of dat nu in zoetwaterplassen is waar vissers een hengeltje uitwerpen of op de wrakken in de Noordzee.

Samen “verbouwen” we ons zwembad tot een soort hindernisbaan voor duikers. Er wordt een staande wand uitgezet in het diepste gedeelte; door hier achterlangs te zwemmen kun je verstrikt raken; je zult vaak je setje uit moeten trekken om weer los te komen met alle problemen van dien. Op de bodem komt een groot liggend net; hier kun je onderdoor zwemmen en zo ook verstrikt raken. Het uittrekken van je setje is dan iets makkelijker, maar je hebt minder bewegingsvrijheid. In een hoek van het zwembad komt een fuik te hangen waar je helemaal in kunt zwemmen; en zie er dan maar weer heelhuids uit te komen! Tenslotte ligt er nog een zwevend net waar je jezelf of je buddy in kan rollen en het jezelf zo moeilijk kunt maken als je wilt. Als dat allemaal nog niet spectaculair genoeg is nemen we ook een aantal geblindeerde maskers mee en kun je al deze oefeningen nog eens “blind” oefenen. Al deze oefeningen worden vooraf gegaan door een korte briefing waarin tekst en uitleg wordt gegeven en waarin veiligheidsaspecten aan bod komen.